Siden etableringen af den første sociale effektinvestering i Storbritannien i 2010 er der blevet udviklet og iværksat ca. 140 investeringsprojekter på globalt plan. Yderligere ca. 70 projekter er aktuelt under udvikling.
Det første investeringsprojekt inden for sundhedsområdet blev iværksat i 2015, og siden da er yderligere 34 sundhedsrelaterede investeringsprojekter blevet lanceret - herunder et investeringsprojekt med fokus på forebyggelse af udvikling af senkomplikationer målrettet borgere med type-2 diabetes bosat i Aarhus Kommune.
Godt en tredjedel af de sociale effektinvesteringer, der er iværksat inden for sundhedsområdet, fokuserer på diabetes og andre ikke-smitsomme sygdomme.
Enhver social- eller sundhedsfaglig indsats, der er i stand til at skabe en dokumenterbar forandring i en eller flere veldefinerede resultatindikatorer, vil i princippet kunne danne ramme for etablering af en social effektinvestering såfremt to grundlæggende betingelser er opfyldt:
1) Myndighedsperspektiv: Værdien af en positiv ændring i en resultatindikator, der udløser krav om en effektbetaling, skal overstige værdien af den potentielle effektbetaling. Vurderingen af værdiskabelse vil ikke nødvendigvis være begrænset til en vurdering af økonomiske forhold, men kan også omfatte vurdering af menneskelige forhold fx trivsel
2) Investeringsperspektiv: Værdien af den forventede effektbetaling skal overstige omkostningerne til udvikling og levering af den udviklingsindsats, herunder omkostninger til håndtering af den finansielle risiko, som er forbundet med at finansiere en indsats uden sikkerhed for få pengene hjem igen.
Lavere risiko for udvikling af sociale eller læringsmæssige udfordringer, der skaber behov for særlige støtteindsatser.
Lavere risiko af udvikling af alvorlige behandlingskrævende lidelser, herunder type-2 diabetes, samt øget produktivitet og arbejdsmarkedstilknytning.
Øget produktivitet og arbejdsmarkedstilknytning, herunder reduceret sygefravær.
Lavere risiko for udvikling af behandlingskrævende lidelser i form af type-2 diabetes, hjertekarsygdomme, lungesygdomme samt muskelskeletbesvær.
Fastholdelse af arbejdsevne, reduceret sygevær og færre udgifter til behandling af andre lidelser, som følge af forbedringer i borgernes generelle sundhedstilstand.
Færre udgifter til behandling af alvorlige lidelser og reducerede udgifter til omsorg og pleje som følge af tab af funktionsevne.
Reducerede omkostninger til behandling og pleje
Reducerede omkostninger til sygefravær og sygedagpenge
Reducerede omkostninger til overførselsindkomst
Reducerede udgifter til omfattende behandling og pleje
Reducerede omkostninger til behandling og pleje
Reduceret ressourcetræk ved monitorering og lavere risiko for yderligere forværring